Dennis kon moeilijk meekomen op het reguliere basisonderwijs. "Nu zit ik op m'n plek".


Drie jaar geleden ging het gewoon echt niet meer op zijn reguliere basisschool. Dennis (12) moest vaak wachten op extra uitleg. Andere jongeren pestten hem regelmatig, met woedeaanvallen tot gevolg. Na een eerste kennismaking met het Hoenderloo College wist Dennis meteen: “Hier ben ik veel beter op mijn plek”.

 

“Spelen was er bijna niet bij. Ik zat tot ’s avonds laat huiswerk te maken.” Dennis uit Apeldoorn gaat terug in de tijd. Omdat hij PDD-NOS heeft, kon hij moeilijk meekomen op de reguliere basisschool waar hij op zat. “Als ik iets niet begreep, moest ik vaak wachten op uitleg. Wat wil je met zo’n grote klas? Doordat ik vaak niet hulp kreeg, nam ik veel schoolwerk mee naar huis. Moest ik het met hulp van mijn ouders in de avonduren gaan maken. Niet leuk.”

Hartelijk

Niet leuk waren ook de pesterijen op school, die steeds resulteerden in een woedeaanval. Drie jaar geleden was de maat vol, vond ook de school waar Dennis op zat. “Ze zeiden tegen mij en mijn ouders dat het misschien beter was als ik naar speciaal onderwijs ging. Toen ging ik met mijn vader en moeder bij twee scholen kijken. Bij de eerste school vonden ze het apart dat ik de eerste keer met mijn ouders meekwam. Dat vonden wij weer apart. Bij het Hoenderloo College was dat wel anders. We werden hartelijk ontvangen en kregen een goede rondleiding. Toen wist ik: Hier ben ik op mijn plek.”

Vrienden

Drie jaar zit hij nu op de Gangel, de Voortgezet Speciaal Onderwijs-school voor de onderbouwers van het Hoenderloo College. En het bevalt nog steeds uitstekend. “We hebben twee leraren voor een groep van elf kinderen”, weet Dennis. “Een heel verschil met mijn vorige school dus. Hier word ik veel sneller geholpen, en bovendien weten de leraren goed om te gaan met mijn vorm van autisme. Daardoor ben ik veel rustiger geworden. Ik heb ook aardig wat vrienden. Ik ben één van de twee leerlingen uit mijn klas die nog thuis woont, de rest woont op De Hoenderloo Groep. Maar dat is geen probleem. Iedereen gaat goed met elkaar om.”

 

Hoewel Dennis voorlopig nog niet weg wil van het Hoenderloo College, heeft hij al een concreet toekomstdoel voor ogen. “Ik wil kok worden”, zegt hij resoluut. “Als jong kind hielp ik mijn moeder soms al in de keuken, en nu krijg ik op de Gangel twee uur per week kookles. Dat vind ik heel leuk, Duivelse Kip is mijn specialiteit. Dat wil ik later voor heel veel mensen gaan bereiden.”

08-05-2014 22:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]