Een terugblik op een half jaar verblijf bij een Intermezzo gezinshuis in Spanje


Jacob (16 jaar) verbleef een half jaar lang bij het Intermezzo gezinshuis La Perla van De Hoenderloo Groep. Het was nodig dat hij een tijd uit zijn omgeving werd gehaald, om tot rust te komen en te werken aan zijn gedrag. Jacobs moeder schetst de situatie: “Hij liep als kind veel weg en accepteerde geen gezag. Het lag nooit aan hem, wij moesten ons maar aanpassen. Ook kon hij geen nee zeggen, vooral niet tegen zijn oudere broer”.

Riekie Berkers van Bureau Jeugdzorg Helmond besloot in overleg met moeder dat Jacob naar het buitenlandproject van De Hoenderloo Groep ging. “Het is mooi dat een omslag gemaakt kan worden, vanuit het idee even helemaal weg te zijn en de boel op orde te brengen. Wat heel prettig is, is het kleinschalige van het Intermezzo gezinshuis. Er zijn twee gezinshuisouders, dat maakt het heel duidelijk en concreet. Ze hebben de tijd voor de jongere.”

Stapje voor stapje

Gezinshuisouder Anja kijkt goed terug op de periode dat Jacob bij haar gezin in Spanje verbleef. “We wilden Jacob tijdens zijn verblijf bij Intermezzo inzicht geven in zijn problematiek en valkuilen. Toen we zijn dossier zagen, dachten we: dat is niet zo’n lekker ventje. Maar toen hij hier was, bleek dat wél zo te zijn. Hij had vooral moeite met vaste regels en gezag, had overal lak aan. Luisteren naar volwassenen, dat deed hij niet. We hebben kleine doelen gesteld, stapje voor stapje. Bijvoorbeeld: Jacob komt op tijd uit zijn bed. Dat in kleine stappen werken, bleek aan te slaan.”

Praten met de buren

In het half jaar dat Jacob bij Intermezzo La Perla verbleef, leerde hij om naar volwassenen te luisteren en om regels te accepteren. Ook op sociaal gebied boekte hij vooruitgang, aldus Anja. “Bij ons in de omgeving spreekt niemand Engels, we zitten echt op het platteland. Maar Jacob praatte met alle buurmannen en buurvrouwen. Heel erg mooi om te zien dat hij zich sociaal zo goed ontwikkelde.”

Mee in het dagritme

De gezinshuisouders van het Intermezzo gezinshuis leiden zoveel mogelijk een ‘normaal’ gezinsleven, waarin de jongere meedraait in het dagritme. Ieder gezinslid heeft bijvoorbeeld huishoudelijke taken en is medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in en om het huis. Het verblijf is onderdeel van het traject binnen De Hoenderloo Groep en de gezinshuisouders geven ondersteuning en begeleiding bij de doelen die in het hulpverleningsplan van de jongere staan. Jacob: “’s Ochtends deed ik klusjes in en om huis, tussen de middag ging ik slapen en ‘s middags volgde ik onderwijs. Door mijn tijd in Spanje heb ik rust gevonden en ik heb ook minder problemen. Of ik kan er in ieder geval beter mee omgaan. En ik ben ook zelfstandiger geworden”.

Contact met thuis

Twee keer per week belde Jacob met zijn moeder en om de zes weken ging hij op verlof naar huis. Dat verliep goed, onder meer door een goed contact tussen moeder en de gezinshuisouders. Moeder: “Als ik ergens mee zat of ik wist iets niet, kon ik altijd met de gezinshuisouders van Intermezzo bellen. En als Jacob naar huis kwam, belden ze me hoe het met hem ging en wat er aan de hand was, zodat ik wist wat ik kon verwachten. Het was een goede samenwerking!”
Ook gezinshuisouder Anja is tevreden over het contact met moeder. “Met Jacobs moeder hadden we eens in de twee weken telefonisch contact om te vertellen hoe het met Jacob ging. Ze was heel coöperatief, dat was erg fijn. Je komt het vaak anders tegen. Je merkte gewoon dat er heel veel liefde voor haar zoon was. Ik sprak haar kort nadat Jacob bij ons was gekomen en vertelde dat Jacob een lekker joch was. Ik kon het geluk van moeder voelen door de telefoon, het was voor het eerst in twee jaar dat zij iemand iets positiefs hoorde zeggen over haar zoon.”
“Het gezin van Intermezzo heeft hem zorg op maat gegeven en gekeken wat bij Jacob aanslaat. Hij heeft hier echt geleerd om meer voor zichzelf op te komen”, zegt de moeder van Jacob. Dat beaamt Jacob: “Ik heb geleerd om ‘nee’ te zeggen. Daar heb ik lang aan gewerkt en ik ben er nog niet, maar het ging in Spanje wel vooruit.”

Meer richting zelfstandigheid

In augustus van dit jaar kwam Jacob definitief terug naar Nederland en werd hij geplaatst op leefgroep Blizzard in Hoenderloo. “Of het wennen was om weer op een groep te zitten met meer jongens? Nee. Ik was er al een paar keer geweest en stroomde goed in. Nu ik in Hoenderloo ben, wil ik nog meer richting zelfstandigheid. We werken ernaartoe dat ik naar een kamertrainingscentrum ga. Maar zover is het nog niet”.

Positieve ervaring

Voor plaatser Riekie Berkers was het de eerste ervaring met De Hoenderloo Groep. “En dat was een hele positieve. Vooral omdat Jacob het als heel positief heeft ervaren, dat maakt dat mijn ervaring ook positief is. Jacob heeft geleerd om hulp te vragen, hulp te aanvaarden en er open voor te staan. Hij heeft prioriteiten leren stellen voor zichzelf. Zo is hij nu helemaal gericht op zijn opleiding. Dat was voordat hij aan het traject in Spanje begon niet aan de orde. Door mijn goede ervaring met Intermezzo, heb ik in overleg met Jacobs moeder ook zijn broer bij Intermezzo geplaatst.”

Gezinshuisouder Anja: “Jacob heeft echt zijn best gedaan bij ons. Het is hier geen vakantieverblijf, maar hij heeft zich echt ingezet om er een fijne, goede tijd van te maken. Het geeft enorm veel voldoening, als jongeren zich zó inzetten en zich zo ontwikkelen. Daar doe je het voor!”12-12-2012 23:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]