‘Leren leven met verleden; vizier op de toekomst’


Noah

Toen Noah (14) vier jaar geleden bij De Hoenderloo Groep kwam wonen, was dat best even wennen. Niet meer wonen in een Drents dorp, maar dichtbij de grote stad Apeldoorn. En van enigst kind werd hij onderdeel van een leefgroep. “Maar ik weet dat het goed is dat ik hier ben”, aldus Noah.

“Ik snapte wel dat ik weg moest, maar het was moeilijk te begrijpen.” Noah probeert zijn gevoelens van vier jaar geleden onder woorden te brengen. “Thuis ging het toen echt niet goed”, gaat hij terug in de tijd. “Het was beter daar weg te gaan. Maar hoe slecht het ook gaat; het is nooit leuk je thuis te verlaten. Gelukkig heb ik nu nog een thuis bij mijn opa en oma, de ouders van mijn overleden moeder. Daar ga ik om de veertien dagen een weekend heen. Doordeweeks ben ik bij De Hoenderloo Groep.”

 

Het is niet voor niets dat beide ‘woonplaatsen’ van Noah ruim honderd kilometer uit elkaar liggen. De Hoenderloo Groep beschikt als één van de weinige instellingen in Nederland over de specifieke zorg die Noah nodig heeft. “Ik heb als kind heftige dingen meegemaakt”, vertelt hij. “Dingen die je niet zo makkelijk een plekje geeft. Door middel van de therapie en behandeling bij De Hoenderloo Groep heb ik geleerd te leven met mijn verleden.”

 

Samen met zijn begeleiding richtte Noah het vizier eveneens op de toekomst. Niet alleen volgt hij middelbaar onderwijs op het Hoenderloo College; ook ontplooit hij zijn talenten tijdens buitenschoolse activiteiten. Zo zit hij in de jongeren- en cliëntenraad. Hoewel iedereen lovend is over de spreekkwaliteiten van Noah, heeft hij geen ambities de politiek in te gaan. Nee, dan wordt hij liever fotograaf. Met dat vakgebied maakte hij kennis dankzij de fotoclub van De Hoenderloo Groep.
“Elke week gaan we met een begeleider op pad om foto’s te maken”, vertelt de fotograaf in spe enthousiast. “We maken natuurfoto’s, maar ook pasfoto’s voor andere jongeren. We zijn erg professioneel bezig. Onlangs heb ik een foto gemaakt van een boom, waarbij het zonlicht door de takken scheen. Die foto hangt nu op een kantoor van één van de begeleiders. Daar ben ik best trots op. Later zou ik best fotograaf willen worden. Wat dat betreft werk ik nu bij De Hoenderloo Groep echt al aan mijn toekomst.”

 

15-10-2014 11:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]