Een verhuizing naar de Opstap pakt goed uit voor Thomas


Een dieptepunt in Thomas’ leven bracht hem waar hij nu staat: “Ik heb toen tegen mezelf gezegd: ‘dit wil ik nooit meer meemaken’. De knop ging om. Ik ben extreem hard gaan werken, heb initiatief getoond en laten zien wat ik in me heb.” Nu, bijna anderhalf jaar later, is er van de ‘oude’ Thomas weinig over: “Ik heb mijn diploma gehaald, ben een studie begonnen en zit helemaal op mijn plek bij de Opstap van De Hoenderloo Groep”.

Al op erg jonge leeftijd komt Thomas (18) in aanraking met jeugdzorg: “Ik had als kind zware woedeaanvallen.Geen idee waarom. Thuis was ik dan onhoudbaar. Op een woongroep ging het na een tijdje altijd weer beter met me. Dan mocht ik weer naar huis, tot het daar weer klapte. Ik heb veel gejojood tussen de groep en thuis. Daardoor zijn mijn woedeproblemen eigenlijk langzamerhand veranderd in angstproblemen.”

Andere medicatie
Het gejojo brengt Thomas bij de Kop van Deelen, een JeugdzorgPlus locatie van De Hoenderloo Groep: “Daar deed ik wat er van me verwacht werd. Maar ook niet meer dan dat. ”Een verandering in medicatie zorgt voor de grote omslag: “Die medicatie viel in eerste instantie helemaal verkeerd. Ik voelde me een week lang mega ellendig, wilde het eigenlijk allemaal niet meer. Het was echt een dieptepunt. Gelukkig was dat maar van korte duur. Toen ik er eenmaal aan gewend was, heb ik de weg omhoog ingezet!”.

Knokken voor zichzelf
“Ik wilde weg uit Deelen, om zelfstandiger te worden. Ik had een flinke achterstand op school. Die wilde ik zo snel mogelijk inhalen, zelfs als dat betekende dat ik een jaar stagelopen in 6 maanden moest proppen. Op school dacht iedereen dat het heel moeilijk zou zijn, onmogelijk eigenlijk. Toch lukte het! Het was pittig, maar ik deed het.” De pedagogisch medewerkers in Deelen zien dat Thomas er vol voor gaat, maar tegelijkertijd tegengehouden wordt door het wonen op de groep. Ze stellen een verhuizing naar de Opstap voor, een behandelgroep in Apeldoorn: “Mijn stage was in Apeldoorn. In Deelen was ik daardoor afhankelijk van groepstaxi’s. Bij de Opstap kon ik zelfstandiger wonen en skatend naar stage.”

De Opstap
In Apeldoorn zet Thomas zijn ontwikkeling door: “De Opstap is heel anders dan een groep. Het voelt hier meer als een studentenhuis met begeleiding. Ik zie mijn groepsgenoten ook meer als huisgenoten. Begeleiding is persoonlijker en minder vanuit structuur en regels. Je moet hier zelf om hulp vragen. Ik ben bijvoorbeeld net 18 geworden. Daar komt veel bij kijken joh. Ik kreeg het er benauwd van. Nadat ik aan de bel trok, heeft de begeleiding me stap voor stap met alles geholpen. Ik ben echt niet van mijn angsten af, maar krijg bij de Opstap alle hulp om er mee om te gaan. Het is precies wat ik nu nodig heb.”

 
21-03-2019 00:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]