> 
 > 

'Meisjes in zorg: Signalering, preventie en behandeling’ is de titel van het boek dat Karin Nijhof, senior onderzoeker van de afdeling Research & Development van Pluryn, schreef. Zij deed dat in samenwerking met prof. dr. Rutger Engels, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos Instituut en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Karin Nijhof stond aan de basis van het speciale zorgprogramma voor meisjes van De Hoenderloo Groep. Op 31 maart nam Robert Vermeiren, voorzitter van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het boek in ontvangst tijdens het NVvP voorjaarscongres van de afdeling kinderpsychiatrie.


overhandiging boek Meisjes in zorg

Waarom een boek over meisjes in zorg? Karin Nijhof: “Probleemgedrag bij meisjes is lange tijd een onderschat probleem geweest. Hierdoor is er weinig bekend over specifieke behoeften van meisjes in diagnostiek, signalering, preventie en behandeling. Vooral als het gaat om kwetsbare doelgroepen, zoals slachtoffers van loverboys en meisjes met een licht verstandelijke beperking, waarbij vaak sprake is van complexe problematiek en een sterk afhankelijke positie, heeft het gebrek aan goede en effectieve zorg en behandelprogramma’s ernstige gevolgen. Meer en meer is bekend dat het erkennen van sekse-specifieke behoeften de behandeleffectiviteit doet toenemen. De laatste jaren is er een toename aan aandacht voor dit thema, en dit hebben we gebundeld in ons boek. Tegelijkertijd geeft het boek ook de leemtes weer in kennis over meisjes in zorg. Wij willen dan ook sterk aanbevelen de komende jaren flink in te zetten op kennisontwikkeling op dit thema en aandacht voor specifieke behoeften van meisjes in onderwijs en beleid.”

 

Het handboek Meisjes in zorg biedt concrete handvatten in de dagelijkse hulpverlening. Het boek gaat in op de signalering, preventie en behandeling van probleemgedrag bij meisjes. Deel I staat stil bij de ontwikkeling van meisjes in de adolescentie, zowel de sociaal-emotionele als biologische ontwikkeling, de prevalentie van meisjes in zorg en risicofactoren die kunnen leiden tot een afwijkende ontwikkeling. Deel II beschrijft specifieke problemen bij meisjes als psychotrauma, agressie en middelengebruik. Deel III gaat in op kwetsbare doelgroepen en bijbehorende casuïstiek. Welke aanpak is effectief bij de behandeling van ernstige en complexe problematiek van onder andere slachtoffers van loverboys, meisjes met een licht verstandelijke beperking of allochtone meisjes die klem zitten tussen twee culturen? Wetenschap en praktijk komen in het boek samen. Naast gerenommeerde onderzoekers komen ervaringen van medewerkers en (ex-)cliënten met de zorg aan bod.

 

Het boek is online verkrijgbaar bij uitgeverij SWP via www.meisjesinzorg.swpbook.com of via bol.com. De prijs bedraagt €49,90.

 

 

02-04-2015 08:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]