> 
 > 

Een puntig en hard zadel, 20+ versnellingen en klikpedalen. Bogu (13 jaar) moest echt even aan zijn racefiets wennen.


Bogu-en-Sheila_web “De eerste keer dat ik hier het heuveltje op fietste, was ik zo uitgeput dat ik in de berm omviel”, herinnert Bogu zich. Van die onwennigheid is nu nog maar weinig over. Precies op tijd, want de ontknoping van Equipe Mont Ventoux, het evenement waar hij aan mee fietst, staat voor de deur.

Bogu is pas twee jaar als hij via jeugdzorg bij een pleeggezin terechtkomt. Na omzwervingen langs verschillende woongroepen woont hij nu bijna een jaar bij De Hoenderloo Groep. Daar hoorde hij van Equipe Mont Ventoux, een project dat jongeren uitdaagt om een sportieve prestatie te leveren, waar ze trots op kunnen zijn en die ze nooit meer zullen vergeten. “Op de Soos zag ik een filmpje. Ik wist toen meteen dat ik mee wilde doen.” Na een gelukkig verlopen loting raakt alles in een stroomversnelling. “Ineens had ik een fiets, kleding en Sheila (buddy) om mee te trainen”, vertelt Bogu.

Goed voorbeeld
Samen met Sheila en andere deelnemers vanuit De Hoenderloo Groep maakt Bogu talloze trainingskilometers. “Het beklimmen van die berg gaat niet vanzelf. Daar moet je je echt op voorbereiden. Dat betekent vaak en hard trainen. Daar heb je niet altijd zin in, al is Bogu eigenlijk altijd super gedreven”, vertelt Sheila. Bogu: “Ik wil aan mezelf bewijzen dat ik het kan.”
In die bewijsdrang heeft Bogu aan Sheila een goed voorbeeld. “In de jeugd en junioren werd ik meervoudig Nederlands kampioen triatlon. Ik ben helemaal gek van sport en ben door mijn ouders altijd ondersteund. Mede daarom ben ik nu ook als buddy bij Equipe Mont Ventoux betrokken. Ik wil diezelfde rol vervullen voor mijn eigen kinderen, maar ook voor jongeren zoals Bogu.”

Bijzonder souvenir
Met ongeveer 140 anderen verblijven Bogu en Sheila straks op een camping in Zuid-Frankrijk. Vanuit verschillende locaties van De Hoenderloo Groep, Pluryn en Intermetzo doen er teams mee aan de beklimming op 13 juni. “We hebben al wel met iedereen gefietst, maar straks op de camping leren we de anderen pas echt kennen. Dan gaan we samen omhoog.”
Naast het beklimmen van de Ventoux hoopt Bogu straks in Zuid-Frankrijk ook nog een ander doel te verwezenlijken: “Mijn weekendpleegouder spaart peper- en zoutstellen. Ik hoop een leuk setje te vinden en als souvenir mee naar huis te nemen.”
05-06-2018 11:30u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]