> 
 > 

“Het wordt denk ik mijn eerste overwinning”, zegt Semy (13) bedenkelijk, terwijl hij zijn buddy Marco Boon (45) aankijkt. “Het wordt een echte overwinning”, verzekert Marco hem. “Straks staan we met onze fietsen bovenaan die bult, omarmen we elkaar en maken we er een mooie foto van.”


Semy-en-Marco-DHG_web Op 12 juni reist een groep jongeren van diverse Plurynlocaties met hun buddy’s af naar Frankrijk, om daar naar de 1911 meter hoge top van de Mont Ventoux te fietsen. Onder hen ook een delegatie van De Hoenderloo Groep. Pluryn zet Equipe Mont Ventoux in als middel voor jongeren om te werken aan een beter zelfbeeld. Zij beleven een succeservaring die hen de rest van hun leven bijblijft.

Leuke dingen doen
Iedere week maakt de Equipe van De Hoenderloo Groep gezamenlijk zo’n veertig tot vijftig trainingskilometers. Daarnaast traint Semy ook samen met zijn buddy Marco. “Ik ben er puur voor het fietsen”, vertelt Apeldoorner Marco. “Voor de pedagogische zaken is er professionele begeleiding. Wij doen gewoon leuke dingen.”
“Heel veel leuke dingen”, grijnst Semy. “Ik heb al een keer bij Marco gegeten en laatst zijn we naar de open dag van de politie geweest. Dat was hartstikke leuk.”
Het plezier straalt werkelijk van het tweetal af. Maar ze zijn ook serieus. Semy realiseert zich maar al te goed dat fietsen op de Mont Ventoux niet vanzelf gaat: “Ik heb heel veel zin om naar Frankrijk te gaan. Maar de top is hoog en ik heb nog nooit zoiets gedaan, dus ik denk dat het wel moeilijk gaat worden.”

Doorzetter
Vanaf het moment dat Semy de poster voor deelname aan Equipe Mont Ventoux zag hangen, twijfelde hij geen moment. “Ik wil dit doen, zodat ik kan zeggen: Kijk, dat heb ik gepresteerd. Die berg heb ik beklommen en daar ben ik trots op.”
Dat voornemen vereist uiteraard de nodige training. Weer of geen weer, de mannen gaan op pad. “In januari kwamen we een keer helemaal doorweekt en verkleumd terug”, herinnert Marco zich. “Toen dacht ik wel: Wat doe ik hem aan?. Ondanks de kou ging Semy gewoon door. Toen had ik wel gelijk in de gaten wat voor knaap het is: een echte doorzetter.”

In de luwte

Semy: “Op de berg kan het straks ook heel slecht weer zijn. Daar heb je geen invloed op. Helaas kosten wind en regen veel kracht.” Daarom probeert het tweetal elkaar uit de wind te houden.
“Zowel letterlijk als figuurlijk”, vertelt Marco. “Ik laat Semy in mijn luwte fietsen en daarnaast help ik hem waar ik kan. Semy is gewoon een heerlijk jong om erbij te hebben. Door dit project gedijt hij nog beter. Fietsen is eigenlijk bijzaak, het is een middel om zijn basis te verstevigen. Hopelijk heeft hij de rest van zijn leven iets aan deze ervaring.”
07-06-2017 07:51u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]