> 
 > 


Overhandiiging Flessenpost bij wethouder Kok van de gemeente Arnhem door jongeren van De Hoenderloo Groep

Noah, Nhörvell, Thomas en Wessel van de Jongerenraad van De Hoenderloo Groep bezorgden de Arnhemse wethouder Henk Kok op dinsdag 18 juni flessenpost met een belangrijke boodschap: houd rekening met ons! De jeugdzorg gaat onzekere tijden tegemoet. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de uitvoering ervan en nemen daarmee het stokje over van de provincies (transitie). Ook zal er een verschuiving plaatsvinden naar meer eerstelijns zorg (transformatie). Op die manier moet de jeugdzorg betaalbaar blijven.

Landelijke actie
Jongerenraden van jeugdzorginstellingen in heel Nederland maken zich zorgen over de positie van jongeren in de jeugdzorg. Het overkoepelende JeugdWelzijnsBeraad organiseerde daarom de actie Flessenpost. Op dinsdag 18 juni was er ’s morgens eerst een centrale bijeenkomst in Utrecht. Na de lunch trokken ongeveer 100 jongeren van diverse jeugdzorginstellingen het land in om bij tal van gemeenten Flessenpost te overhandigen met tien aanbevelingen voor een goede jeugdzorg.

Delegatie DHG
Wethouder Kok ontving de delegatie van De Hoenderloo Groep met open armen. “Vanaf 2015 gaat de gemeente de jeugdzorg uitvoeren en dan ben ik verantwoordelijk. Dat is nieuw voor mij en ik ben me dan ook aan het oriënteren. Ik praat veel met mensen en ik ben daarom blij dat jullie langskomen, want ik moet nog veel leren”, zo vertelde hij Noah, Nhörvell, Thomas en Wessel.
De wethouder legde de jongeren de situatie uit: “Uitgangspunt is dat we jongeren zo lang mogelijk in hun gezin willen houden. Daarom willen we de lichte jeugdzorg dichtbij de mensen gaan organiseren. Over het in stand houden van landelijke instellingen zoals De Hoenderloo Groep, voor jongeren die toch uit huis moeten, zijn we in gesprek met 32 andere Nederlandse gemeenten. Want dat kunnen we niet alleen organiseren, dat moeten we samen doen. We moeten het ook slimmer organiseren, want we krijgen minder geld. De mensen die in zorg zijn, blijven in zorg. Dat is zeker. De vraag is alleen of de zorg 100% hetzelfde blijft.”

Inhoud van de Flessenpost
De Flessenpost die de wethouder vervolgens uit handen van de jongeren kreeg, bevatte een poster met een ‘Zorgen top 10’, het resultaat van regionale bijeenkomsten van het JeugdWelzijnsBeraad. De poster geeft antwoord op vragen als: Waarom mogen jongerenraden niet verdwijnen? Waar maken jongeren zich het meeste zorgen om als het gaat over de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten? Waar kunnen jongeren over meedenken voor, tijdens en na de transitie?

Wethouder Kok zegde toe zich de aanbevelingen ter harte te nemen en toonde zich bovendien geïnteresseerd in een tegenbezoek aan De Hoenderloo Groep. Wordt vervolgd dus!

Foto: Noah, Nhörvell, Thomas en Wessel overhandigen de flessenpost aan Wethouder Kok.

18-06-2013 22:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]