> 
 > 

Dorp Hoenderloo ziet er netjes uit, mede dankzij jongeren De Hoenderloo Groep


Zakgeldwerkproject De Hoenderloo Groep

Jongeren van De Hoenderloo Groep verdienen een zakcentje bij door onderhoudsklussen uit te voeren in het dorp. Het zakgeldwerkproject, in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en de Dorpsraad Hoenderloo, is een groot succes. Jongeren wassen verkeersborden, maaien bermen en ruimen blad. Het dorp ziet er netjes uit, de jongeren verdienen wat bij en misschien wel het belangrijkste: ze zijn op een positieve manier zichtbaar in de gemeenschap.
 
Frits Essenstam, medewerker van de Groendienst van DHG, is de bedenker van het project. Hij is tevens lid van de Dorpsraad. “Er ligt een plan hoe Hoenderloo er in het jaar 2020 uit moet zien en welk onderhoud daarvoor nodig is. Het leek me leuk om bij de uitvoering ook jongeren te betrekken. We hebben daarvoor van de gemeente een subsidiebedrag gekregen.”
In een jaarplanning staat precies welke werkzaamheden er op welk moment moeten worden uitgevoerd in het dorp en wie daarvoor verantwoordelijk is. Soms is dat de gemeente Apeldoorn, soms de Dorpsraad en een andere keer zijn dat de jongeren van DHG. “Jongeren kunnen zich bij mij inschrijven voor de werkzaamheden, die ze zelfstandig uitvoeren. We maken wel goede afspraken over wat het werk inhoudt en wanneer het af moet zijn. Maar ook over veiligheid en het bedrag dat ze kunnen verdienen”, legt Frits uit.

Werkovereenkomst

De afspraken liggen vast in een werkovereenkomst. De jongeren schrijven er na afloop ook in wat ze van het werk vonden. Frits: “Het werkt net als bij een bedrijf. Kom je je afspraken niet na, dan is er geen beloning. De jongeren verdienen 2 euro per uur. Dat is niet veel, maar net genoeg om ze te motiveren.”
Het project kwam in het begin van dit jaar wat moeizaam op gang. Waarschijnlijk mede door het weer, dat niet bepaald uitnodigde om buiten klusjes op te knappen. Maar nu loopt het als een trein. “De jongeren zijn enthousiast en vinden het leuk om bezig te zijn. Gereedschap kunnen ze lenen bij de groendienst van DHG. Tijdens hun werk in het dorp dragen de jongeren een hesje van de Hoenderloose Zakenvereniging, waardoor ze herkenbaar zijn. Ze krijgen regelmatig complimenten of een ijsje van dorpsbewoners. De sociale controle in het dorp is groot. Mensen zien de jongeren op een positieve manier.”
Dat was precies de bedoeling van Frits, toen hij het project startte. “De Hoenderloo Groep en Hoenderloo leven vooral naast elkaar. Dit project doen we mét elkaar. Dat is prettig. Je ziet dat mensen nieuwsgierig zijn naar elkaar."

08-07-2013 22:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]