> 
 > 

De Hoenderloo Groep bevindt zich midden op de Veluwe. Woongroepen, school en vrijetijdsvoorzieningen staan op een groen, open terrein. Bos en wilde zwijnen vormen een natuurlijke barrière. Deze unieke prikkelarme omgeving biedt niet alleen maximale veiligheid aan jongeren. Het biedt ze ook kansen om nieuwe ervaringen op te doen, zoals omgaan met dieren en werken in de natuur.


manege DHG

Jongeren bij wie eerdere hulpverleningstrajecten zijn mislukt, doen bij De Hoenderloo Groep vaak wel succeservaringen op. De populaire manege van De Hoenderloo Groep speelt daarin een belangrijke rol. Momenteel rijden liefst veertig jongens en meiden hier paard. De belangstelling groeide de laatste tijd zo sterk, dat de manege paarden en instructeurs tekort kwam. In beide behoeftes is onlangs voorzien.

 

Nieuwe medewerkers
Enige jaren geleden begonnen gezinsgroepsouders en vrijwilligers van de plantsoenendienst van De Hoenderloo Groep met het geven van paardrijlessen aan een kleine groep jongeren. De jongeren leerden ook hoe ze moeten poetsen, hoeven krabben, op- en afzadelen en de stal uitmesten. En ze kregen theorielessen over onder andere paardengedrag en harnachement.

 

De belangstelling onder jongeren nam snel toe. Sinds een aantal maanden is daarom - naast de vaste vrijwilligers - een paardrij-instructeur aangesteld en is een extra vrijwilligster actief. Meer vrijwilligers zijn van harte welkom, om nog meer jongeren op de manage te kunnen begeleiden en een mooie ervaring te kunnen geven.

 

Paarden gekregen
De manege beschikte tot voor kort ook over te weinig geschikte paarden om zo’n grote groep jongeren te bedienen. Temeer omdat er afgelopen winter nog afscheid moest worden genomen van twee paarden vanwege ouderdom. De Hoenderloo Groep is dan ook erg dankbaar dat vanuit diverse hoeken paarden zijn geschonken of gebruikt mogen worden. “Omdat ik zoveel blije gezichten zie als de jongeren met de paarden bezig zijn”, geeft een van de schenkers aan.

 

Koetsiersbewijs
Dat de omgang met dieren tot succeservaringen kan leiden, bewijst Begum. Zij is sinds 21 juni in het bezit van het Koetsiersbewijs. Zij is de eerste jongere in de geschiedenis van De Hoenderloo Groep die dit diploma behaald heeft. Het Koetsiersbewijs is een landelijk bewijs dat je met paard en wagen op de openbare weg mag rijden. Er moet een theorie- en praktijkexamen worden afgelegd, te vergelijken met een rijbewijs. Begum haalde het in twee maanden.

 

 

17-07-2014 14:30u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]