> 
 > 

Afgeschreven witte fietsen van Nationaal Park De Hoge Veluwe vinden een tweede leven in derdewereldlanden. Maar niet voordat ze een grondige opknapbeurt hebben gekregen in de fietsenwerkplaats van het Hoenderloo College. Hier doen jongeren met complexe gedragsproblemen werkervaring op en leren ze een vak. Hoe mooi zou het zijn als deze jongeren eens met eigen ogen konden zien waar de gereviseerde fietsen terechtkomen? Dat bedachten onderwijsassistent Naomi Jansen, docent Bram Kruize en administratief medewerker Gonda Voskamp van het Hoenderloo College. Ze hebben er een project van gemaakt.


witte fietsen project hoenderloo college

In de fietsenwerkplaats hangt een witte fiets, klaar om onder handen te worden genomen. Twee lekke banden, gras tussen de wielen, groene aanslag op de lak. Het lijkt erop dat de fiets een tijdje ergens in het bos heeft gelegen. “Zo komen ze dus hier binnen”, vertelt Bram Kruize. “En zo gaan ze hier weer weg”, wijst hij op een rijtje glimmende exemplaren iets verderop. Het verschil is inderdaad verbluffend. “En dat met een minimum aan nieuwe onderdelen!”
 
Presentatie boswachter
Zo’n 200 witte fietsen per jaar krijgen zo een intensieve reinigings- en reparatiebeurt in de fietsenwerkplaats van het Hoenderloo College. Ze worden opgehaald bij restaurant De Koperen Kop in het park en daar ook weer afgeleverd. Park De Hoge Veluwe zorgt er vervolgens in samenwerking met de KLM voor dat de opgeknapte fietsen bij goede doelen in het buitenland terechtkomen.

 

“Het is fantastisch om de fietsen op te mogen knappen. Maar hoe mooi zou het zijn om eens met leerlingen te gaan kijken waar de fietsen naartoe gaan?”, vroegen de drie initiatiefnemers zich af. Ze kwamen op het idee na een presentatie door boswachter Henk van park De Hoge Veluwe. Hij liet jongeren zien hoe onder meer een vrijwilligersorganisatie die aidspatiënten in Afrika verzorgt, intensief gebruik maakt van de witte fietsen. “De jongeren kunnen normaal moeilijk stilzitten. Nu zaten ze anderhalf uur geboeid te luisteren. Ze zagen echt het nut van hun werk”, vertelt Naomi Jansen.
 
Geweldige ervaring
“Het is natuurlijk prachtig om eens met jongeren daadwerkelijk te gaan kijken hoe het is in een derdewereldland. Natuurlijk is hun leven hier niet zoals de jongeren graag zouden willen, maar ze zien dan dat er ook nog een andere kant bestaat. De meesten komen nooit in het buitenland. Het zou een geweldige ervaring zijn. En als we er zijn, kunnen we wellicht ook nog iets bijdragen: lessen in fietsonderhoud of fietsles geven bijvoorbeeld. Misschien kunnen we helpen om ter plaatse een mobiele werkplaats op te richten”, bedenkt Bram.

 

De gedachte erachter is dat je er sterker van wordt als je iets voor een ander doet. De meeste jongeren die bij De Hoenderloo Groep verblijven, zijn sterk op zichzelf zijn gericht. Logisch, want ze hebben een lange periode van overleven achter de rug. Het project kan zo bijdragen aan hun behandeling.

Eerst een plan maken
Park de Hoge Veluwe steunt het idee van Bram, Naomi en Gonda. Zaak is nu om met een goed uitgewerkt plan te komen. Er zullen sponsoren en fondsen geworven moeten worden en wellicht kunnen ook de jongeren zelf de handen uit de mouwen steken. Doel is om eind van het volgend schooljaar de plannen te realiseren.

 

Foto van links naar rechts: Gonda Voskamp, Bram Kruize en Naomi Jansen

 
 07-07-2014 10:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]