> 
 > 


Nieuwbouw biedt plaats aan 24 tot 48 bewoners - Groepsgebouwen voor jongeren

De Stentor 15-05-2010
door Bert Felix

 
HOENDERLOO - De Hoenderloo Groep is begonnen met de bouw van twee nieuwe groepsgebouwen. In de gebouwen worden 24 tot 48 jongeren ondergebracht. Ook zijn er vier woongedeeltes voor de begeleiders met hun gezinnen. De bouw moet voor het einde van het jaar klaar zijn.
De zorggroep voor jongeren met complexe gedragsproblemen maakt gebruik van aanjaaggelden die door het rijk beschikbaar zijn gesteld om de economie te stimuleren. Voorwaarde is dat de gebouwen voor 1 januari 2011 in gebruik genomen zijn. Volgens directeur bedrijfsvoering John Olde Olthof gaat dat lukken.

 

De twee gebouwen dienen als vervanging voor verouderde gebouwen, die onder meer gesloten moesten worden omdat ze niet meer voldeden aan de eisen van de brandweer. Zo is het oude woongebouw Kastanje inmiddels gesloopt. Op die plek komt een van de nieuwe gebouwen, de nieuwe Kastanje. Een ander gebouw (de Bosvilla) komt op een voormalig trapveldje. Daarnaast is een uitgebouwd woonhuis gesloten voor opvang van jongeren, terwijl een ander woonhuis wordt omgebouwd tot kantoor. Ook de tijdelijke huisvesting zal verdwijnen.

 

In elk nieuw gebouw komt een leefgroep en een gezinsgroep met twee begeleiderswoningen en kantoorruimte. Verschil tussen beide groepen is de intensiteit waarmee de jongeren worden begeleid. Zo telt een leefgroep tien jongeren met zeven of acht begeleiders en een gezinsgroep zes jongeren en twee groepsouders, die met hun eventuele gezin in een afgesloten deel van de nieuwbouw wonen.

 

Voordeel van het bijeen brengen van twee groepen in hetzelfde gebouw is dat de begeleiders over en weer kunnen invallen, zegt Olde Olthof. ,,Als er in de gezinsgroep een jongere ziek thuis is en niet naar school of werk gaat, dan is de begeleider die dag aan huis gebonden. Nu kun je even de buren vragen een oogje in het zeil te houden.''

 

Ook de privacy van de gezinsgroepouders is met de nieuwbouw meer gewaarborgd. Olde Olthof: ,,We hebben nu een duidelijke scheiding gemaakt tussen het woongedeelte van de gezinsgroepouders en hun gezin en het gedeelte voor de jongeren. In de oudere gebouwen was die scheiding er veel minder. We krijgen met een steeds zwaardere doelgroep te maken. Daarvoor is het ook nodig dat onze medewerkers in een beschermde omgeving wonen. Ze kunnen zich bovendien in hun vrije tijd beter terugtrekken.''

Verder zijn de gebouwen met het oog op de toekomst ontworpen, waarbij de zorg naar verwachting zwaarder zal zijn. Zo krijgen de groepen de beschikking over twee trappen van de begane grond naar de slaapvertrekken op de verdieping. ,,Dat gaven de medewerkers van ons aan als wenselijk. Eventueel kun je dan bijvoorbeeld meisjes en jongens via gescheiden trappen naar boven laten gaan.''

 

Ook kunnen de groepen nog worden vergroot van zes naar acht in een gezinsgroep en van tien naar twaalf in een leefgroep. ,,We vinden de groepen nu groot genoeg, maar als er bezuinigingen komen op de zorg kunnen we meer jongeren plaatsen,'' zegt Olde Olthof.

 

De Hoenderloo Groep staat verder op het punt de verouderde sporthal op het terrein te vervangen. Leijh Kappelhoff Seckel Van den Dobbelsteen Architecten (LKSVDD) in Hengelo en Amsterdam heeft inmiddels een schetsontwerp gemaakt. Ook dat is met oog op de toekomst gemaakt. Mogelijk volgt bij de sporthal de nieuwbouw van schoolgebouw De Beets. Ook die is aan vervanging toe, nadat eerder schoolgebouw De Gangel al nieuwbouw kreeg.

 

Verder hoopt de zorginstelling nog dit jaar van de gemeente Apeldoorn toestemming te krijgen voor de bouw van een jongerenboerderij, waar de verzorging van dieren kan worden ingezet bij de opleiding van de jongeren. De boerderij zal ook uitvalbasis zijn voor jongeren die in de natuur aan het werk zijn. ,,We hebben al wel dieren, maar willen die afdeling op een hoger niveau brengen. De werkervaring kun je dan intensiveren,'' zegt Olde Olthof, die volgend jaar hoopt te kunnen beginnen met de boerderij.

 

Af is al wel het multifunctionele leercentrum van De Hoenderloo Groep, een gebouw met praktijklokalen. ,,De kozijnen die de jongeren er maken, worden echt in de bouw gebruikt. Zo hebben we ook de banken voor Park De Hoge Veluwe gemaakt. We hebben de opdracht de jongeren steeds korter, maar intensiever te behandelen. Dan moet je maximaal zijn toegerust om ze weer terug naar de maatschappij te brengen.'' De Hoenderloo Groep huisvest momenteel driehonderd jongeren.

17-05-2010 13:10u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]