> 
 > 

Met de opening van Weikamperweg 12 is De Hoenderloo Groep een uniek kleinschalig projecthuis voor jongens rijker. Drie jongens met forse agressieproblematiek leiden hier een zo gewoon mogelijk gezinsleven. Zo hoopt De Hoenderloo Groep dusdanige gedragsverandering te bewerkstelligen dat ze na enkele maanden kunnen doorstromen naar een gezinsgroep of een lichtere vorm van zorg in de eigen regio.


Weikamperweg 12

“We willen de jongens de kans bieden om in een kleinschalige woonvorm te wonen. Door hun forse problematiek komen ze niet in aanmerking voor een gezinsgroep. In een leefgroep moeten ze voortdurend opboksen tegen negen andere jongens. Daar komt vaak agressie bij kijken. Door hen uit die omgeving te halen, willen we de jongens uitdagen ander gedrag te laten zien”, vertelt clusterleider Annelies Bakker.

 

Aan het projecthuis zijn twee vaste pedagogisch medewerkers verbonden. Doel is een zo gewoon mogelijk gezinsleven na te bootsen. De jongens hebben een eigen slaapkamer. Gesprekken vinden plaats aan de keukentafel. De jongens hebben taken in huis en een fiets waarmee ze naar school en de sportclub in het dorp gaan. Verder is er een hulphond in huis, die de bewoners bij toerbeurt uitlaten.

 

“De jongens voelen zich verantwoordelijk. Ze leren een bijdrage te leveren aan een gewoon gezinsleven. Hun agressieproblematiek staat niet meer op de voorgrond. Hopelijk verandert hun gedrag dusdanig dat deuren van andere vormen van zorg - die tot nu toe gesloten bleven - voor hen opengaan.“ 

Ieder kind verdient een gezin

De motivatie om het projecthuis te openen, komt voort uit het idee dat ieder kind een plek in een gezin verdient, vertelt Annelies. “Het liefst in het eigen gezin. Als dat niet lukt, is een gezinsgroep van De Hoenderloo Groep of een gezinshuis in de regio een goede optie. Soms is dit door forse problematiek niet mogelijk. Daarvoor hebben we deze voorziening bedacht.”

 

Het projecthuis Weikamperweg 12 bevindt zich aan de rand van het terrein van De Hoenderloo Groep. Na een verbouwing zijn de jongens er in december 2014 ingetrokken. Afgelopen donderdag 15 januari vond de officiële opening plaats.

 21-01-2015 14:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]