> 
 > 

Jongeren die verblijven bij Smaragd op de locatie Kop van Deelen van De Hoenderloo Groep kunnen sinds begin mei doorstromen naar Open Smaragd, een nieuwe behandelgroep op de terreinlocatie in Hoenderloo.


Open-Smaragd

Smaragd is voor jongeren die vanwege hun problematiek niet in staat zijn op een leefgroep te functioneren. Bij Open Smaragd krijgen zij dezelfde intensieve begeleiding als op de Smaragd. Het verschil is vooral de open omgeving waarin de behandelgroep zich bevindt. Daarnaast kan het programma zich op meer zelfstandigheid richten, afhankelijk van de behoefte en vaardigheden van de jongere.
Open Smaragd is een gemengde groep voor zes jongens en meisjes van wie de rechterlijke machtiging is afgelopen of geschorst kan worden omdat het beter met ze gaat. Zij volgen een dagprogramma op maat en werken via een individueel traject aan hun eigen behandeldoelen. Ook jongeren van buitenaf kunnen instromen.

Klaslokaal

De behandelgroep is gevestigd in het pand Eeghenkamp. “We zijn vorig jaar augustus als proef heel kleinschalig begonnen met de begeleiding van 1 jongere, in een klein huis op het terrein. Later zijn daar nog twee jongeren bijgekomen. De verhuizing naar de Eeghenkamp is een verademing. Nu hebben we ruimte”, aldus pedagogisch medewerker Willeke Waenink.
Eeghenkamp telt zes slaapkamers, twee woonkamers en een kantoorruimte. Ook is er een klaslokaal waar een docent van het Hoenderloo College individuele lessen verzorgt. Voor vrijetijdsbesteding maken de jongeren gebruik van het aanbod op het terrein. Ook hier volgt ieder een eigen programma.

Nieuwbouwplannen

“Het plan is om na de zomer te starten met nieuwbouw voor Open Smaragd, op de plek waar voorheen ‘Rustpunt’ gevestigd was. Dat is wat dieper op het terrein gelegen. “Die plek is een bewuste keuze”, vertelt Willeke. “De jongeren die wij behandelen zijn extra gevoelig voor drukte op het terrein en hebben op deze plek minder prikkels. In het nieuwe pand krijgen ze allemaal de beschikking over een eigen appartement met een eigen toilet en douche.”


16-05-2017 12:08u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]