> 
 > 


Jongeren in gesprek met Wethouders en Gedeputeerde Provincie Gelderland

Genietend van de gastvrijheid die de Apeldoornse topvolleyballers van Draisma Dynamo boden, spraken op woensdag 1 oktober jongeren uit de jeudgzorg, wethouders en gedeputeerde Annemieke Traag met elkaar over de zorg die ze van jeugdzorg hebben gekregen én de nazorg daarna.
 

In het Omnisportcentrum in Apeldoorn zaten jongeren van Pactum, Lijn 5 en de Hoenderloo Groep met de bestuurders van de zeven gemeentelijke regio’s rond de tafel, gingen met elkaar in gesprek en genoten van een pizza. Maar daarvoor hadden ze zich al sportief uitgeleefd in een clinic die gegeven werd door de volleyballers van Draisma Dynamo, 12-voudig kampioen van Nederland.

 

Tussen gewone jongeren
De persoonlijke verhalen van de jongeren waren indrukwekkend. Het schetst een beeld van jongeren die heel hard moeten werken om een normale toekomst voor elkaar te krijgen die voor jongeren die opgroeien in een normaal gezin vanzelfsprekend zijn. Hun ervaring is dat ze voortdurend moeten verhuizen en zij spraken uit dat ze behoefte hebben aan meer rust en stabiliteit. Ook willen ze er meer bij betrokken worden voordat er allerlei besluiten genomen worden over hun.

 

Alle jongeren gaven aan ondersteuning nodig te hebben in het vinden van een geschikte woonplek in de gemeente waarin zij zich graag wilden gaan vestigen. Ze wilden graag een kamer in een normale woonomgeving tussen gewone jongeren en niet alleen met jongeren die gebruik hebben gemaakt van jeugdzorg.

 

De behoefte om zich zo snel mogelijk te integreren in het normale leven en hierdoor ook alle nare ervaringen zo snel mogelijk achter zich te laten, is groot. Een groot beletsel is de financiële praktijk waar ze rond hun 18e jaar mee te maken hebben; ze vallen op die leeftijd net tussen alle regelingen in en hebben geen eigen middelen.

 

Ondersteuning
De jongeren vinden het waardevol dat gemeentes woonvoorzieningen voor jongeren blijven bieden; ze kunnen vaak nergens anders heen. Wel willen ze graag meer maatwerk en meer betrokken worden bij hun zorg en begeleiding bij de doelen die ze willen halen. Minder regels en meer en sneller hulp op maat is waar ze behoefte aan hebben. En dan graag door een hulpverlener die zich in de jongere kan verplaatsen en daadkrachtig genoeg is om beslissingen te kunnen en mogen nemen en deze nakomt.  Ze hebben behoefte aan een vaste hulpverlener, waarmee ze ook gewone dagelijkse dingen kunnen doen en bespreken.
 

De wethouders waren onder de indruk en gaven allen aan de transitie van de jeugdzorg naar de gemeente als een uitdaging te zien om de zorg voor jongeren zo goed als mogelijk te verbeteren. Ze knoopten de suggesties van de jongeren in hun horen. In het proces daarnaar willen ze graag in gesprek blijven met de jongeren.

07-10-2013 22:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]