> 
 > 

Op woensdag 13 november 2013 verwelkomde De Hoenderloo Groep twee stagiaires die in het kader van de Week van de Jeugdzorg een kijkje kwamen nemen bij DHG. Mevrouw Annemieke Dibbink, beleidsadviseur Jeugd en Zorg & Welzijn bij de gemeente Rheden, en mevrouw Erica Schmahl, raadslid van de VVD in Apeldoorn, startten de dag in het Multifunctioneel Leercentrum in Hoenderloo. Daar spraken ze met jongere Nellis en clusterleider Danny Bloemheuvel over behandeling bij DHG. Nellis was erg open over zijn verleden en vertelde dat zijn verblijf bij De Hoenderloo Groep hem goed doet. Hij praat veel met de groepsleiding en dat zorgt voor veel zelfinzicht.


Banner WvdJ2013

Vervolgens maakten de stagiaires een wandeling over het terrein. “De omgeving hier is prachtig”, vertelt Annemieke Dibbink. “Grappig dat Nellis aangaf dat hij het hier te stil vindt ’s nachts, hij is Amsterdam gewend”.

Terug in het Multifunctioneel Leercentrum konden de gasten genieten van een lunch, bereid en geserveerd door leerlingen van het Hoenderloo College. De stagiaires vonden het leuk om te ervaren hoe jongeren in de praktijk leren. Het viel hen op hoe open ze in het contact waren. “De lunch was heerlijk, je krijgt niet iedere dag erwtensoep en een kroket”.

Na de lunch maakten de stagiaires kennis met het onderdeel Therapie & Training van DHG. Met clusterleider Jacco Kempenaar wisselden zij van gedachten over de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten en de uitdagingen en kansen die daar liggen. Jacco Kempenaar: “De uitdaging ligt in de knip die gemaakt wordt tussen het behandelen van de jongere in een instelling als de onze en het apart behandelen van de ouders in de regio van herkomst. Het komt erop aan dat wij als specialist en de gemeente als generalist goed, efficiënt en transparant met elkaar samenwerken. De stagiaires waren erg gecharmeerd van de contextuele benadering van de hulp en het brede aanbod van De Hoenderloo Groep”.

Als laatste bezochten de stagiaires locatie De Gangel van het Hoenderloo College. Hier kregen zij een rondleiding door locatieleider Willeke Wolf, die hen liet zien hoe Leren op Afstand werkt, de online lesmethode voor leerlingen die door omstandigheden tijdelijk niet naar school kunnen. Mevrouw Schmahl nam ook een kijkje in een VSO onderbouw-klas, waar ze sprak met jongeren. “Die gesprekken hebben veel indruk op haar gemaakt”, aldus Willeke Wolf.

Na afloop van de stage, waren de reacties van de stagiaires lovend. Erica Schmahl: “Ik vind het verrassend om te zien dat De Hoenderloo Groep een compleet verhaal biedt aan de jongeren, van wonen en onderwijs tot behandeling. De bevlogenheid van de medewerkers is me ook opgevallen, mooi om te zien”.

“Die bevlogenheid is inderdaad mooi, maar tegelijkertijd is het ook niet gek dat je bevlogen bent als je hier werkt”, aldus Annemieke Dibbink. “Je moet ook sterke schouders hebben om dit werk te doen, anders houd je het niet lang vol. Binnen de gemeente Rheden spreken we veel over de verbinding tussen onderwijs en zorg. Goed om te zien dat dat bij De Hoenderloo Groep op kleinere schaal een heel belangrijk onderwerp is. Ik wil wel eens terugkomen om door te praten hoe je deze onderdelen verbindt, hoe je samenwerkt. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen”.

 

18-11-2013 09:00u
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]