> 
 > 

Lag het gehucht Deelen in de Middeleeuwen rond 1500 al op een kruispunt van handelswegen, ook in de twintigste eeuw is Deelen een centrum, maar nu voor het militaire luchtverkeer. Fliegerhorst Deelen is in 1940 direct na de Duitse inval aangelegd door de Duitsers.

Vliegveld Deelen lag heel strategisch op de vliegroute van Engeland naar het Ruhrgebied. Weinig Nederlanders beseffen dat er tussen 1940 en 1945 een hevige luchtoorlog tussen Engeland en Duitsland is uitgevochten boven het oostelijk deel van ons land.

Over die recente luchtvaartgeschiedenis is maar weinig gepubliceerd. De Slag om Arnhem met de landing van duizenden geallieerde parachutisten krijgt veel meer aandacht.

Deelen was onder andere de thuisbasis van de 1e Duitse Nachtjacht divisie onder commando van Wolfgang Falck. Voor deze toen bijna 30-jarige Duitse officier en piloot was Deelen de plaats waar hij de kans kreeg zijn ideeën over samenwerking van krijgsmachtonderdelen uit te werken en te testen. Voor een succesvolle strategie in een moderne luchtoorlog bleek een goede communicatie tussen piloot en grondpersoneel van groot belang.

Duits Deelen beschrijft het dagelijks leven van Duitse soldaten in die oorlogsjaren. Wat beleefden zij als bewoners van de Kop van Deelen? Door de verhalen van die soldaten kun je ook iets leren over de organisatie van de luchtmacht. Soms vertellen Arnhemmers ook over hun contacten met Duitse bezetters die op dat vliegveld werkten.

 

Het boek is te bestellen bij Bol.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]