Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Pluryn Klantenbureau
Wat vond u van het symposium Gespecialiseerde Jeugdzorg? Werkplein Pluryn
 
Afbeelding
Jongeren sterker in de samenleving

In Burgers' Zoo in Arnhem vond afgelopen maandag het symposium ’Jongeren sterker in de samenleving’ plaats. Mede dankzij uw aanwezigheid kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst. De belangstelling was met zo’n 240 deelnemers groot en de sfeer uitstekend. Maar wat vond u van het symposium? Dat willen we graag weten. Daarom vragen we u om een korte vragenlijst over het symposium in te vullen. Daarnaast kijken we hieronder nog even kort terug op deze inspirerende middag.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Wat vond u van het symposium? Geef ons uw mening!

We horen graag uw mening over het symposium ‘Jongeren sterker in de samenleving’. Daarom hebben we een korte digitale vragenlijst opgesteld. Het invullen kost u minder dan twee minuten. Wilt u uw mening met ons delen? Ga naar de vragenlijst. Alvast bedankt voor uw medewerking!

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Terugblik op een geslaagd symposium

Op de informatiemarkt werd druk genetwerkt en informatie uitgewisseld. Sprekers vertelden vanuit diverse invalshoeken over de kansen die gespecialiseerde jeugdzorg biedt aan jongeren. Rob de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van Pluryn, vertelde in zijn welkomstwoord: “De transitie en transformatie leiden - naast de complexer wordende zorgvragen van jongeren - tot nieuwe uitdagingen. Want hoe financieren we specialistische (derdelijns)zorg en hoe organiseren we deze zorg in de thuissituatie, vanuit onze visie dat het gaat om de hele mens?”

Kennis
Ignace Vermaes (directeur Kwaliteit van Zorg en Innovatie) schetste hoe moeilijk het is om vast te stellen welke kennis er nodig is om een goede kwaliteit van zorg te bieden. Hoe verbind je verschillende kennisbronnen (ervaringsdeskundigen, professionals en wetenschap) en hoe kun je kennis delen, behouden, creëren en toepassen? Dat is een grote uitdaging.
De zorgvragen van jongeren die bij Pluryn komen zijn complex. Een vraag aan de zaal maakte duidelijk dat weinig aanwezigen uit een instabiele opvoedsituatie komen, in tegenstelling tot veel jongeren bij Pluryn.

Maatwerk
Meerdere sprekers onderstreepten het belang van een passende behandeling en maatwerk. De problematiek bij jongeren met en zonder licht verstandelijke beperking (LVB) heeft veel overeenkomsten. Vaak is er sprake van autisme, ADHD en een traumatische ervaring. Welke passende aanpak kies je dan? Stichting Hulphond zet honden in om jongeren zelfvertrouwen te geven. Het zintuiglijk vermogen van een hond is fenomenaal. Een hond signaleert bijvoorbeeld 30 minuten van tevoren een epileptische aanval bij een persoon. Een mens kan dit alleen met behulp van apparatuur en dan slechts 30 seconden voor de aanval.

Onderwijs
Jongeren met complexe zorgvragen hebben vaak meer begeleiding en tijd nodig om van school richting werk geleid te worden. Daarbij is een sluitend netwerk essentieel. Danny werkt bij GroenWerkXL, onder begeleiding van Roland Jansen. Ze trekken samen op in het werk. Danny: “Collega’s krijg je en vrienden kun je kiezen. We maken er samen het beste van.”

Vrije tijd
Sport, spel en cultuur zijn belangrijk, want die slaan een brug naar de samenleving. Jongeren hebben veel vrije tijd en besteden die het liefst bij gewone verenigingen en clubs. Pluryn brengt zijn kennis over naar deze verenigingen. Equipe Mont Ventoux is een mooi voorbeeld van hoe vrije tijd een plaats kan krijgen binnen behandeling. Het publiek keek geboeid naar de film Samen naar de top.

Gezond verstand
Martijn Leisink, wethouder Jeugdzorg van de gemeente Arnhem sprak bevlogen over wetten en regels die de overheid en de inspectie opleggen. Hij gebruikte een houten vogelhuisje als metafoor. Het huisje paste misschien niet binnen alle regels, maar voldeed wel. Wat hij meegaf aan de beroepsgroep was: “Gezond verstand is uw belangrijkste norm.”

Filosoof René ten Bos tenslotte gaf een verfrissende, prikkelende terugblik op wat er deze middag gezegd is. Hij raadde de deelnemers aan vooral ‘door te modderen’. “Het woord ‘doormodderen’ heeft volharding in zich en dat is de beste prestatie die je kunt leveren.”

Δ Naar boven
 
 
In deze uitgave
Jongeren sterker in de samenleving
Wat vond u van het symposium? Geef ons uw mening!
Terugblik op een geslaagd symposium
In deze uitgave
 
Vertel het aan

Kent u iemand die misschien geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief?

stuur deze nieuwsbrief door
Volg Pluryn:
twitter facebook linkedin youtube
 
Vragen over zorg

Heeft u vragen over de diensten van Pluryn of over aanmeldingen?

Klik hier
In deze uitgave
 
In deze uitgave
Brochure 'Sterker in de samenleving'

Bekijk de nieuwe algemene
brochure van Pluryn

meer informatie
In deze uitgave
 
 

Voor meer informatie over Pluryn kijk op www.pluryn.nl
U kunt ons bereiken via e-mail: klantenbureau@pluryn.nl of per telefoon: 088 779 50 00.

Wilt u geen informatie van Pluryn meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven
Copyright © 2012 Pluryn