Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Pluryn Klantenbureau
Nieuwsbrief, november 2016 Werkplein Pluryn
 
Afbeelding
Kleinschalig en zelfstandig wonen in Noord-Limburg

Pluryn beschikt in de regio Noord-Limburg over diverse kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). De huizen bevinden zich in Horst en Meerlo. De meeste woningen bieden plaats aan vier tot vijf mensen. In het huis in Meerlo (De Pilmus) kunnen 20 cliënten wonen. De woonhuizen en woonvorm Pilmus staan in gewone straten, midden in een wijk, midden in de samenleving dus. Er is 24 uurszorg beschikbaar. De hoeveelheid begeleidingstijd passen we op wensen en mogelijkheden van de bewoners aan en is natuurlijk ook afhankelijk van de afgegeven indicatie. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor werk en vrijetijdsbesteding.

Jongeren tussen de 18 en 23 jaar met een licht verstandelijke handicap die zelfstandig willen wonen, kunnen in Venlo terecht voor IWIB, Individueel Wonen Intensief Begeleid.
Meer informatie: Klantenbureau, tel. 088 - 779 50 00, e-mail klantenbureau@pluryn.nl.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Groeien naar meer zelfstandigheid met Jij Leert

Jij Leert presenteert de nieuwe trainingsgids voor 2016-2017. Hierin is het complete trainingsaanbod opgenomen, per thema overzichtelijk gerangschikt. Via Jij Leert kunnen mensen met een beperking vaardigheidstrainingen volgen, die bijdragen aan een grotere zelfstandigheid.

Mensen die bij Pluryn wonen of een indicatie voor dagbesteding hebben, kunnen zich voor de trainingen inschrijven. Ook mensen die geen zorg van Pluryn ontvangen, kunnen zich inschrijven. Zij volgen de training op eigen kosten.
Voorbeelden van trainingen zijn: met geld omgaan, koken, internet gebruiken en contact krijgen met andere mensen. Deelnemers kunnen ook een cursus volgen ter voorbereiding op een opleiding. Jij Leert verzorgt trainingen in Nijmegen, Groesbeek, Voorst, Beekbergen, Apeldoorn en Oosterbeek en andere plekken als er plaats is. Twee keer per jaar starten er nieuwe trainingen. Deelnemers kunnen alleen bij de start instromen.
Belangstellenden kunnen zich op de website van Pluryn direct voor een training aanmelden. Voor meer informatie over Jij Leert: tel. 06 – 30 44 60 42; e-mail jijleert@pluryn.nl.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Hersenz wint Herman Wijffels Innovatieprijs 2016

Hersenz is winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016. Hersenz, een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, won de hoofdprijs in de categorie Vitale gemeenschappen en Zorg. Rabobank Nederland maakte dat donderdag 3 november bekend tijdens een bijeenkomst in Cinemec in Nijmegen.
Hersenz wordt uitgevoerd door een landelijk samenwerkend netwerk dat uniek is in de zorg. Twaalf zorgorganisaties die gespecialiseerd zijn in niet-aangeboren hersenletsel, waaronder Pluryn, hebben de handen ineen geslagen en het nieuwe behandelprogramma opgezet. Hersenz wordt aangeboden op ruim veertig locaties in Nederland. Pluryn biedt Hersenz aan in Nijmegen, Tiel en Herpen.
Pluryn organiseert samen met Zozijn op 14 en 16 november in Nijmegen een informatiebijeenkomst over Hersenz. Kijk op www.pluryn.nl/hersenz voor meer informatie en aanmelden.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Huiskamer en fietsenwerkplaats voor jongeren in Arnhem

Dagbehandeling Presikhaaf is een combinatie van behandeling, begeleiding en scholing voor jongeren van 12-23 jaar met complexe leer- en gedragsproblematiek. Het pand in de Arnhemse wijk Presikhaaf bestaat uit een huiskamer (dagbehandeling) en een fietsenwerkplaats. Sinds 1 november biedt Pluryn vanaf deze locatie maatwerk aan jongeren uit de wijken Presikhaaf, Geitenkamp en Velp-Zuid. In eerste instantie ligt de focus op de huiskamer. Daarna wordt de werkplaats verder uitgebouwd. Hier worden jongeren opgeleid tot fietsenmaker. Er is samenwerking met de maatschappelijke onderneming Bikewerk van Pluryn in Nijmegen.

Een officiële opening en bekendmaking van de definitieve naam volgt na de opstartfase. Meer informatie: klantenbureau Pluryn, tel. 088-779 50 00, e-mail klantenbureau@pluryn.nl.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Nieuwe leerwerktrajecten midden in de samenleving

Met het ondertekenen van twee samenwerkingsovereenkomsten binnen een week, laat Pluryn zien dat het echt werk maakt van het creëren van leerwerktrajecten in de samenleving. Zo kunnen jongeren en volwassenen die zorg of onderwijs krijgen bij Pluryn, op verschillende plekken in Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan de slag. Er was al een samenwerking, maar die is met het zetten van handtekeningen geformaliseerd en wordt verder uitgebreid.

In Voorst gaan leerlingen van school De Bolster – gevestigd op het terrein van orthopedagogisch behandelcentrum De Beele – werkzaamheden verrichten in woongebouw De Benring. Ze helpen mee bij het schenken van koffie en thee, in het groenonderhoud en de schoonmaak. Binnenkort gaan jongeren ook aan de slag in de catering. Een docent zorgt voor de begeleiding. Deze unieke samenwerking, waarbij leerlingen onderwijs krijgen binnen een regulier bedrijf, verkleint het gat tussen onderwijs en de arbeidsmarkt.
Meer over beide leerwerkprojecten leest u op de website van Pluryn.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Zorgnetwerk Arnhem versterkt weerbaarheid kwetsbare burgers

Met een nieuwe folder presenteert Zorgnetwerk Arnhem zich aan professionals in de zorg. Pluryn is één van de initiatiefnemers van het Zorgnetwerk, samen met Moviera (aanpak huiselijk geweld), MEE Gelderse Poort, Driestroom en Humanitas DMH.
Doel van de samenwerkende organisaties is om de weerbaarheid - en daarmee zelfredzaamheid - van kwetsbare Arnhemse burgers te versterken. Het Netwerk richt zich vooral op mensen met een (vermoedelijk) licht verstandelijke beperking (LVB) en/of een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Zij hebben immers een verhoogd risico om slachtoffer te worden van (seksuele) uitbuiting en mensenhandel.
Het Zorgnetwerk streef naar deskundigheidsbevordering van professionals en organiseert daarvoor trainingen, workshops en voorlichting. Verder verzorgt het Zorgnetwerk consultatie, preventieve voorlichting voor jongeren en toeleiding naar passend hulpaanbod.
U kunt de folder hier bekijken.

Δ Naar boven
 
Afbeelding
Mindfulness effectief bij volwassenen met LVB

Mindfulness wint al enkele jaren aan populariteit. Ook binnen Pluryn bestaat grote belangstelling voor de meditatietechniek, die de aandacht op het hier en nu richt. Onderzoek van de afdeling Research & Development illustreert dat mindfulness cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) helpt in het omgaan met stress, spanningen en emoties.

Veel onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness voor mensen met LVB richt zich op individuele sessies. Benieuwd naar het effect in groepsverband, ontwikkelde de afdeling R&D een aangepaste groepstraining mindfulness voor volwassenen met LVB. In het artikel dat daarover onlangs verscheen in het Tijdschrift voor Directieve Therapie presenteren Merel Punt, Petra Helmond, Marieke Meirmans, Roy Otten en Anne Speckens hun bevindingen. Cliënten van de locaties Kemnade, Groesbeekse Tehuizen, Hietveld, Jan Pieter Heije en Pluryn Nijmegen namen deel aan de pilotstudie. De resultaten zijn veelbelovend: een aangepaste groepstraining mindfulness kan behulpzaam zijn om de aandacht te versterken, vroegtijdig signalen van stress, spanningen en emoties op te merken en meer bewust in plaats van automatisch te reageren.

Δ Naar boven
 
 
In deze uitgave
Kleinschalig en zelfstandig wonen in Noord-Limburg
Groeien naar meer zelfstandigheid met Jij Leert
Hersenz wint Herman Wijffels Innovatieprijs 2016
Huiskamer en fietsenwerkplaats voor jongeren in Arnhem
Nieuwe leerwerktrajecten midden in de samenleving
Zorgnetwerk Arnhem versterkt weerbaarheid kwetsbare burgers
Mindfulness effectief bij volwassenen met LVB
In deze uitgave
 
Vertel het aan

Kent u iemand die misschien geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief?

stuur deze nieuwsbrief door
Volg Pluryn:
twitter facebook linkedin youtube
 
Vragen over zorg

Heeft u vragen over de diensten van Pluryn of over aanmeldingen?

Klik hier
In deze uitgave
 
In deze uitgave
Informatiebijeenkomst Hersenz

Op 14 en 16 november in Nijmegen

meer informatie
In deze uitgave
 
 

Voor meer informatie over Pluryn kijk op www.pluryn.nl
U kunt ons bereiken via e-mail: klantenbureau@pluryn.nl of per telefoon: 088 779 50 00.

Wilt u geen informatie van Pluryn meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven
Copyright © 2012 Pluryn